Kodėl svarbus omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis?

Kodėl svarbus omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis?

Kodėl svarbus omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis?

Svarbu žinoti!
Mokslininkai teigia, kad omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis senovės žmonių maiste buvo 1:1. Ir tai buvo tobulas santykis. Tačiau pastarąjį šimtmetį mityba ženkliai kito. Atsiradęs greitasis maistas, rafinuoti aliejai, įvairūs pusgaminiai, ilgai nesenstantys skanėstai parduotuvių lentynose gerokai iškreipė omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių pusiausvyrą. Manoma, kad šiuolaikinį maistą gausiai vartojančių žmonių mityboje omega-3 ir omega-6 santykis yra maždaug 1:20. Mūsų organizmui ši disharmonija – tikra katastrofa. Omega-6 riebalų rūgščių perteklius skatina uždegimines reakcijas, lėtinių neinfekcinių ligų vystymąsi, ypač kenkia širdžiai, kraujagyslėms, smegenims. Taigi jei norime išvengti negalavimų, privalome atkurti organizme sveiką riebalų rūgščių pusiausvyrą. Pirmiausia, ką turėtume padaryti, tai atsisakyti maisto, kuriame gausu omega-6.

Bloga naujiena yra ta, jog šių riebalų rūgšių yra daugelyje pramoniniu būdu ruošiamų produktų, apstu dažniausiai kepti bei gruzdinti naudojamuose aliejuose (saulėgąžų, kukurūzų ir kt.).
Tačiau yra ir gera naujiena: sukurtas ekologiškas, itin aukštos vertės naujos kartos aliejus „Nutridan“, kuriame kepdami maistą, išvengiame omega 6 gausos ir praturtiname jį omega-3 riebalų rūgštimis. Šis iš sėmenų ir rapsų pagamintas aliejus nesioksiduoja ir neapkarsta, puikiai dera su įvairiais produktais.